Voľby do europarlamentu by mali byť už v máji Bratislava/Štrasburg

21.05.2013 Bratislava

(TASR) - Voľby do Európskeho parlamentu (EP) by sa mali uskutočniť od 22. do 25. mája a nie v pôvodne plánovanom termíne od 5. do 8. júna 2014.
Vyplýva to z uznesenia, ktoré dnes schválil EP. TASR o tom informovala Soňa Miháliková Mellak z Informačnej kancelárie EP na Slovensku.
Skorší termín volieb by podľa nej poskytol novozvolenému parlamentu viac času na prípravu voľby nového predsedu Európskej komisie v júli 2014. Voľby by zároveň nekolidovali so svätodušným víkendom, počas ktorého sú v mnohých členských štátoch školské prázdniny.
Ďalej uviedla, že za uznesenie, ktorého autorom je poslanec Carlo Casini (EPP, IT), hlasovalo za 601 poslancov EP, proti bolo 31 a 16 sa zdržalo. "Definitívne rozhodnutie o termíne budúcoročných volieb do Európskeho parlamentu musí jednomyseľne prijať Rada EÚ. Malo by sa tak stať už v júni," dodala. Občania si svojich zástupcov v EP volia každých päť rokov. Poslanci EP sú volení v priamych všeobecných voľbách od roku 1979, dovtedy boli menovaní národnými parlamentmi, informovala Miháliková Mellak.
 

Vyberte región